Skuret i skoven

Et par år inden min planlagte pensionering fik jeg den ide at jeg ville prøve at finde et sommerhus i syd sverige.

Ideen opstod på en tur til et par lokaliteter i syd sverige hvor jeg havde en formodning om at jeg kunne finde blåbær eller nogle af de der gule paddehatte som er lidt sjældne i Danmark.

Den del af turen var en begrænset succes men undervejs så jeg flere skilte med huse til salg, og vel hjemme igen gik jeg i gang med at udforske markedet.

Det tog mig mere end 1½ år, med adskillige ture til fremvisninger i Sverige. Fra det allerførste i en lille by der hedder Fåglasjö (skod hus), til jeg endte med at købe huset ‘Björkelund’,  i Törnamåla, 7 km uden for Tingsryd.

Huset havde tyske ejere men desværre var manden død tidligere på året. Han blev ikke så gammel, født 20 dage før mig, helt præcist. Så kan man lige tænke lidt over det!

Huset blev solgt med en såkaldt friskrivnings klausul, der betyder at huset købes “som beset”. Man kan ikke klage hvis der er noget man har overset.
Hus_1
Enken havde ryddet så godt som hun kunne og havde plads til i bilen hjem.          

Resten blev efterladt incl. lidt tøj og sko, flere pakker menstruations bind og 15 flasker spiritus – billig rom købt i Aldi og Ouzo fra ferierne i Grækenland for det meste.

Endelig hang der en fint lamineret døds annonce for manden, på et af træerne i skoven.

Som de fleste andre fritids huse i sverige blev huset solgt ved en bud runde – som jeg vandt, eller tabte alt efter hvordan man ser på det.

Enken havde sikkert håbet på mere, men efteråret er ikke den bedste tid at sælge et sommerhus og de andre bydere faldt fra, en efter en.

Så en kold og tåget vinterdag,  d. 19. December 2019 fik jeg nøglerne og flyttede ind.

 
 

Huset er hvad man i Danmark vil kalde et land arbejder hus, beliggenheden kunne være bedre  for det ligge lidt tæt på vejen.

Grunden er omkring 5500 kvadratmeter, halvt skov og halvt ukrudt. Det sidste er jeg så småt i gang med at tæmme lidt.

Den ældste del af huset er fra  1855, baderums tilbygningen på nord gavlen er fra 2006. De to øvrige bygninger på grunden, laden og lokummet, er kommet til i mellemtiden.

Så vidt jeg har kunnet læse mig til blev huset bygget af en skrædderiarbejder og hans kone. Hvis du en dag keder dig kan du læse hele historien om hvem der gennem tiderne, har boet i huset.

Huset var fuldt møbleret men møblerne var ikke lige min smag, og jeg arbejder på at få andre møble ind. Det har krævet mange ture til genbrugs pladsen, og det er ikke slut endnu.

På galleri siden har jeg samlet en rodet blanding af billeder taget før, under og efter istands sættelse.